Flacara Design | Tehnologie Laser | Baia Mare | 077 -076 -1493 | info@flacaradesign.com | Copyright 2017. All rights reserved.

Design Computerizat

ATELIERUL FLACARA DESIGN 

 INDIGO MAKERSPACE SRL 

 Baia Mare | 077-076-1493 | info@flacaradesign.com


Pregatirea fisierelor grafice
Există două tipuri de fișiere grafice digitale - vector și raster.  In general: 
Pentru TAIERE LASER - designul trebuie sa fie in format VECTOR
Pentru MARCARE LASER - designul trebuie sa fie in format VECTOR
Pentru GRAVARE LASER - designul trebuie sa fie in format RASTER (preferabil) sau VECTOR 

Fisierul VECTOR. Imaginea este realizata din sute de mii de linii și curbe mici (sau căi). Imaginile vector sunt scalabile. Ele vor fi întotdeauna clare, independent de rezoluția si dimensiunea imaginii. Aceeași informație dintr-un fisier vector poate fi folosit pentru a desena un cerc de 1 mm sau un cerc suficient de mare pentru a fi afișat pe un panou. Dimensiunile fișierelor rămân mici, indiferent de dimensiunea imaginii.

Tipuri de fisiere vector: .drw (vector file), .pif (vector image GDF format), .pct (Macintosh bitmap graphics format) , .ps (Adobe PostScript), .eps (Encapsulated PostScript), .svf (Simple Vector Format).

Programe Software

Adobe Illustrator: .ai, .ait, .art
Corel Draw: .cdr, .cdrw, .cdt
Corel: pat (Paint Shop Pro Pattern Image)
Digital Line Graph: .dlg, .do
OpenOffice: .odg
Inkscape
RDWorks

Fisierul RASTER. Imaginile sunt reprezentate ca un tablou de pixeli. De obicei, un pixel este considerat ca fiind
fiind un punct negru și lipsa unui pixel este unu punct alb. În ceea ce privește laserul, un punct negru este un punct unde laserul va lovi. Laserul nu va lovi un punct alb. Formatul de fișier raster conține, de asemenea, informații despre rezoluție care indică câti pixeli se încadrează într-o anumită distanță liniară. De exemplu, o imagine raster de 200 dpi  contine o imagine in care 200 de pixeli acopera un inch liniar (orizontal si vertical).

Tipuri de fisiere raster: .jpg (JPEG raster format), .gif (GIF transparent file), .png (Portanble Network Graphic Transparent file), .tiff or .tif (Tag Interleave Format)

Programe Software

Adobe Photoshop: .psd

Fisierele EPS și PDF.
Fișierele încapsulate PostScript (.eps) sunt fișiere care pot fi create atat din imagini raster cat si din imagini vectoriale. Formatul .eps este unul dintre cele mai compatibile și portabile, deoarece acestea sunt susținute de aproape toate programele grafice. Ele sunt o alternativă la utilizarea fișierelor vector atunci când formatele native nu sunt disponibile.

Fișierele Adobe Portable Document Format (.pdf) utilizează o combinație de imagini vector și raster. În acest format compact și universal, fișierele render în momentul în care au fost create. Imaginile vectori sunt redate ca atare și sunt scalate și extrase. Fonturile sunt încorporate într-un fișier și sunt redate ca tip, fără a fi aplatizate ca element de imagine. Imaginile raster, cum ar fi fotografiile, vor apărea așa cum se intenționează la 100%, dar vor începe să piardă calitatea dacă sunt exagerate.


Recomandari:
Textul (fonturile) se importa in software-ul masinii doar in format rasterizat ( transformate in curbe ).

Linia de taiere in fisierul vectorial trebuie setat la 0.0254 mm (72px). Laserul recunoaște doar aceasta latime ca formă de tăiere.

Orice linie care este mai groasă de 0.0254 mm (72px) nu va tăia, dar va arde un strat ușor din partea de sus a materialului. Fotografii alb-negru și desenele  grafice cu zone groase de negru vor grava materialele și nu le vor tăia. 
Marcarea  se poate executa doar in baza unor polilinii sau curbe inchise.
Efectul de linie punctata este obtinut din linii separate.
Singurul tip de prelucrare pentru care nu este nevoie de desen vectorial este gravura fotografiilor.
Dimensiunile de prelucrare dintr-o singura bucata sunt de max 1600 mm latime, max lungime 5000mm, max inaltime 230 mm.
Pentru prelucrare laser acceptam fisiere 2D cu extensiile DWG, DXF, CDR, AI, EPS vectorial PDF.


Sursa documentare:

VectorVSRaster

Pregatirea Fisierelor pentru prelucrare laser